|
Forum przeniesione na www.rnavspotters.pl/forum Forum RNAV polish spotters
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
grztus
Administrator
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Radom/Warszawa
|
Wysłany: Pon 13:33, 19 Cze 2006 Temat postu: Wymiary zdjęć na forum |
|
|
W związku z ponawiającymi się błędami w zamieszczaniu na naszym forum zdjęć, uprzejmie proszę o zapoznanie się z poniższymi wskazówkami:
- maksymalny rozmiar zdjęcia wklejonego bezpośrednio w temat to 640px szerokości, z wysokością też jednak nie przesadzajcie
- w dziale pogoda pojawiają się fotki o większej szerokości, myślę, że można to dopuścić, ale nie przekraczajcie tam 720px
- jeżeli wklejacie miniaturki, to nie więcej niż 4 w jednym wierszu: z reguły mają one bowiem szerokość 150-160px, więc wklejenie większej ich liczby w jeden wiersz daje taki sam efekt jak fotka przekraczająca rozmiary 750px, a to już naprawdę za dużo.
Oczywiście to nie jest ostatnie słowo, jeśli ktoś ma inne pomysły to niech zapoda je pod dyskusję.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
jubell
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: EPWA/EPSY
|
Wysłany: Śro 10:10, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
ja proponuje jeszcze, aby każdy wrzucając zdjęcia na forum wybrał te najlepsze ew. jeśli są słabszej jakości to niech pokazują nowe maszyny. dlaczego? ostatnia strona z działu "Samoloty na wysokościach przelotowych - Wrzesień 2006" (aktualnie 14ta) otwierała mi się dziś ponad 5min! rozumiem - ładna pogoda, coraz krótsze dni itd... ale taka ilość zdjęć powala.
taka jest moja propozycja...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
fotograf
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: brodnica
|
Wysłany: Śro 10:25, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
jubell napisał: | ja proponuje jeszcze, aby każdy wrzucając zdjęcia na forum wybrał te najlepsze ew. jeśli są słabszej jakości to niech pokazują nowe maszyny. dlaczego? ostatnia strona z działu "Samoloty na wysokościach przelotowych - Wrzesień 2006" (aktualnie 14ta) otwierała mi się dziś ponad 5min! rozumiem - ładna pogoda, coraz krótsze dni itd... ale taka ilość zdjęć powala.
taka jest moja propozycja... |
popieram w 100%!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Kshyhoo
Administrator
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: 1km od EPWA
|
Wysłany: Śro 10:33, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Interesujący problem... Nie przypuszczałem, że kiedykolwiek będziemy narzekać na zbyt dużą ilość zdjęć na forum, ale i ja przyznaję, że 14-sta strona wrzesniowego tematu bije wszelkie rekordy Jedyne co mogę zaproponować, to zmniejszenie postów na stronę do np. 10. Myślę że nie utrudni to za bardzo przegladania forum, a uporządkuje troszkę to co wrzucamy.
Oczywiście, bardzo też proszę wrzucających zdjęcia o odrobinę samokrytyki i zamieszczanie zdjęć naprawdę tego godnych Nie jest to bynajmniej rozkaz admina, tylko koleżeńska prośba.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
FL350
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 10:42, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Więc i ja się podepnę z sugestią.
Niektórzy (ale podkreślam: tylko niektórzy) fotografowie wrzucają na Forum spore fotki na których samolot zajmuje tylko niewielki ułamek powierzchni całkowitej zdjęcia. Tak więc 90% tego na co patrzymy to (i tak często nieostry i ziarnisty) szaro-błękit. A strona ładuje się całą wieczność.
Proponuję aby w takich wypadkach (rozumiem oczywiście, że nie każdy ma sprzęt pozwalający uzyskiwać porządne zbliżenia) wycinać z fotki fragment pokazujący samolot (przecież to o niego tu chodzi) i wklejać tylko taki fragment.
Oto przykładowa ilustracja tego o czym mówię.
Zdjęcie oryginalne:
Po obcięciu tła:
Jeśli rodzielczość pozwala, można wycięty fragment nieco powiększyć, co ułatwi identyfikację (zwłaszcza jeśli sami o nią prosimy!):
Zobaczcie jak robią to Eltoro, panmichu czy Blix. Właśnie o to mi chodzi!
Zamieszczając swoje zdjęcie na Forum pomyślcie też o innych. O tych którzy potem mają to wszystko u siebie załadować...
Ostatnio zmieniony przez FL350 dnia Śro 12:33, 13 Wrz 2006, w całości zmieniany 9 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
jubell
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: EPWA/EPSY
|
Wysłany: Śro 10:43, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Kshyhoo napisał: | Jedyne co mogę zaproponować, to zmniejszenie postów na stronę do np. 10. Myślę że nie utrudni to za bardzo przegladania forum, a uporządkuje troszkę to co wrzucamy. | no ta propozycja wydaje się byc do przyjęcia...
Kshyhoo napisał: | Oczywiście, bardzo też proszę wrzucających zdjęcia o odrobinę samokrytyki i zamieszczanie zdjęć naprawdę tego godnych | podtrzymuję
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Kilerek
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szalowa - UN133 UL984 UL986 UL623 UL619 UL999 UM857
|
Wysłany: Śro 11:20, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Też jestem za wycinaniem samych samolotów z fotek.
Przykład:
Po wycieńciu samolotu wychodzi coś takiego:
Ja to tak widze
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
FL350
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 11:32, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
I jeszcze druga sugestia ode mnie.
Zdaję sobie sprawę, że moge się nią narazić niektórym osobom gdyż wiem, także z innych for, że taka tradycja się po prostu przyjęła i ludzie nie lubią kiedy zwraca się im na to uwagę. Mimo to zaryzykuję....
Otóż nie dość, że strony obciążają się nam coraz bardziej dużymi fotografiami w dużej liczbie, to na domiar złego wiele osób chcąc ustosunkować się do czyjegoś posta używa opcji "cytuj" i cytuje... cały post wraz ze zdjęciami. To oznacza kolejne pół metra przewijania tych samych zdjęć aby przeczytać na przykład... jedną linijkę wypowiedzi na samym dole. Ręce opadają w takich przypadkach, a są częste!
Proszę wszystkich aby nie cytowali zaznaczając z lenistwa cały post, tylko pofatygowali się chwilkę i wybrali fragment tekstu do którego chcą się ustosunkować. Ja sam zawsze tak robię, co możecie sprawdzić na Forum.
Dziękuję i przepraszam osoby które tak robią, jeśli poczuły sie przeze mnie urażone. Napisałem o tym dla naszego wspólnego dobra.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Kshyhoo
Administrator
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: 1km od EPWA
|
Wysłany: Śro 11:40, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
FL350 napisał: | ...wiele osób chcąc ustosunkować się do czyjegoś posta używa opcji "cytuj" i cytuje... cały post wraz ze zdjęciami. To oznacza kolejne pół metra przewijania tych samych zdjęć aby przeczytać na przykład... jedną linijkę wypowiedzi na samym dole. Ręce opadają w takich przypadkach, a są częste!... |
Święta racja! Jeżeli ktoś identyfikuje samolot na jednym zdjęciu z postu z 20 fotkami, to niech "zacytuje" tylko to zdjęcie, a nawet jeżeli jest ono w jakiś sposób opisane, niech zacytuje tylko ten opis bez zdjęcia.
I tu kolejna sugestia: nie wrzucajcie po prostu 20 fotek jedna za drugą w jednym poście bez jakichkolwiek adnotacji, zadajcie sobie troszkę trudu i opiszcie każdą z nich. Przynajmnije godzinę wykonania i kierunek lotu, jezeli nie znacie drogi, typu samolotu ani linii. W kontekście powyższych uwag wyjdzie to wszystkim na dobre.
FL350, nie wiem gdzie i komu można się za taki pomysł narazić... Tutaj myślę że stanie się to regułą ujętą nawet w zasadach uczestnictwa w forum. Z innymi adminami się tym zajmiemy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|